FIN*KHARN-KA   


Kharn-Ka pennuista kiinnostuneille

Kissanäyttelyt on hyvä paikka tutustua eri kissarotuihin sekä luoda kontakteja rodun kasvattajiin. Parhaimman kuvan kissoista ja roduista kuitenkin yleensä saa kotioloissa. Kasvattajan kotiin tutustuminen kertoo myös meistä ihmisistä paljon. Kasvattajia on erilaisia, eri asiat ovat tärkeitä eri kasvattajille ja me myös hoidamme ja ruokimme kissojamme eri tavalla. Omasta mielestäni pennun ostamisessa on kyse vähintään kissan eliniän kestävästä suhteesta ja kenties sen jälkeenkin jatkuvasta ystävyydestä. Itse kuulen mielelläni kasvattieni kuulumisia ja vastaanotan viestejä sekä kuvia.

Itse pidän kissojani perheenjäseninä enkä laita kissojani kiertoon kun niiden kasvatus- tai näyttelyura on ohitse. Kissani syövät ruokaa joka niille maistuu, vaihtelevasti tuoreesta lihasta hyvälaatuisiin, maistuviin teollisiin ruokiin. Kasvattajat ovat myös tyytyväisiä, jos ostaja on valveutunut ja kyselee rodun terveystilanteesta sekä kysyy terveystestien perään. Somaleille ja abessinialaisille on joitakin pakollisia (PRA) ja suositeltavia (PK, FeLV, FIV, PRA-silmäpeilaus, sienitesti, veriryhmä) terveystestejä. Nämä testit meillä ottaa aina eläinlääkäri, mikrosirutetusta kissasta ja mahdollisuuksien mukaan nuo viralliset testitulokset on merkitty rekisterikirjaan.

Jos etsit kasvatuskissaa tai voittajakissaa näyttelyyn, kannattaa näitä somaleita kysyä muilta kasvattajilta. Sen sijaan jos haluat perheenjäsenen, jonka kanssa haluat harrastaa näyttelyitä, olet oikeilla kotisivuilla. Useimmat kasvattini pitävät näyttelyistä, näyttelyiden ilmapiiristä sekä myös esiintyvät mielellään tuomarinpöydällä Näen mielelläni kasvattejani näyttelyissä, jos kasvatit omistajineen itsekin viihtyvät näyttelyissä.

Tavoitteeni on kasvattaa terveitä, hyväluonteisia kotisomaleita perheenjäseniksi joista on iloa vuosiksi. Meille saa tulla tutustumaan rotuun ja somaliyhteisöömme myös ilman ostopakkoa. Pennut kasvavat meillä kotiympäristössä ja ovat tottuneet koiriin, vieraisiin, lapsiin sekä normaaleihin elämisen ääniin. Kasvatussuunnitelmat teen useaksi vuodeksi eteenpäin ja vaikka kotisivuilla ei juuri olisikaan suunnitelmia mainittu, kerron mielelläni kasvatussuunnitelmistani sekä suunnittelemistani yhdistelmistä ja aikatauluista. Kasvatukseni on pienimuotoista, pentueita saattaa vuoden aikana syntyä vain muutama. Tiettyä väriä ja sukupuolta voi joskus joutua odottamaan kauankin.

Somali- ja abivarianttipennun hinta on 800€ ja varausmaksu sitovasta pentuvarauksesta on 100€. Varausmaksu luonnollisesti vähennetään myyntihinnasta, mutta varausmaksua ei palauteta jos varaus peruutetaan. Samaan perheeseen menevistä sisaruspennuista sekä seuraavasta samaan talouteen menevästä pennusta annan aina alennuksen myyntihinnasta.

Noudatan Suomen Kissaliiton kasvattaja- ja siitosurossopimuksia ja luovutan pennut aikaisintaan 12-viikon ikäisinä uusiin koteihin. Yleisin luovutusikä pennuilla kuitenkin on n. 14 viikkoa. Myyn pennut vain sisäkissoiksi joiden ulkoilu tapahtuu valvotusti valjaissa tai ulkotarhassa. Luovutettaessa pennuilla on: SRK/FIFé rekisterikirja, pentu on rokotettu ja tehosterokotettu (kissanuha- ja rutto), madotettu 3 kertaa, mikrosirutettu ja eläinlääkärin tarkastama (kirjallinen todistus). Tarvittaessa myös rabiesrokotus on annettu sekä erillistä korvausta vastaan (eläinlääkärin perimä maksu) varhaiskastroitu tai -sterilisoitu. Lisäksi pennut saavat muuttaessaan omaan kotiin mukaansa selviytymispaketin jossa on kirjalliset ruokinta- ja hoito-ohjeet, kopiot vanhempien testituloksista, kotoisia makuja synnyinkodin keittiöstä ja leluja. Omistajille luonnollisesti maksan Uudenmaan Rotukissayhdistyksen jäsenyyden etuineen loppu vuodeksi.

ABYVARIANTTI
Silloin tällöin teen abyvarianttipentueen laajentaakseni geenipohjaa tai parantaakseni jotain rotuominaisuutta. Pentueessa on yleensä isä abessinialainen ja emo oma somalikasvattini. Abyvariantti kantaa perimässään pitkäkarvageenin, jolloin variantin omat pennut ovat abyvariantti- ja somalipentuja. Variantit ovat yleensä hieman pitkäkarvaisempi kuin abessinialaiset ja Suomessa variantteja saa käyttää vain somalikasvatuksessa. Useissa muissa maissa variantteja saa käyttää myös abessinialaiskasvatuksessa. Rekisterikirjaan variantit saavat roduksi abessinialainen ja rodun perään var-liitteen. Esimerkiksi punainen abyvariantti on siis viralliselta rodultaan abessinialainen mutta sen EMS (FIFén Easy Mind System, jolla rotujen nimet on lyhennetty) koodi on ABY o var.

SIJOITUSKISSA
Koska en kierrätä kissoja, on kotini kissakiintiö rajallinen. Jatkaakseni kasvatustyötäni tarvitsen melkein joka pentueessa yhdelle pennulle sijoituskodin avuksi kasvatustyössäni. Sijoituskoti toimii kissan omana kotina alusta alkaen vaikka kissan omistajuus säilyy kasvattajalla kunnes sopimuksen ehdot ovat täyttyneet.  Jokaisesta sijoituskissasta tehdään oma yksilöllinen sijoitussopimus, jossa sovitaan sijoituksen ehdoista. Yleensä teen yhden, korkeintaan kahden pentueen sopimuksia Sijoituskodilta toivon edes hiukan mielenkiintoa näyttelyihin sekä varauksetonta halua osallistua pentueen tai kahden kasvattamiseen tuellani. 

OSA-OMISTUSKOLLI
En yleensä myy tai sijoita siitoskolleja, mutta silloin tällöin voin myydä osan lupaavasta urospennusta. Nämä myyntisopimukset ovat aina yksilöllisiä.