Broholmer

(Broholminkoira)

 

Kissa5.jpg (94573 bytes)

 

Rotu on kotoisin Tanskasta ja sen käyttötarkoitus on nykyisin seura- ja vahtikoirana. Rotu on hyvinkin vanha ja  tunnettiin jo keskiajalla, jolloin niitä käytettiin hirvieläinten metsästyksessä. Myöhemmin broholmereita käytettiin pääasiassa suurten tilojen ja kartanoiden vahteina. 1700-luvun lopulla broholminkoirat olivat puhdasrotuisia ja niiden lukumäärä kasvoi Broholmin kreivi Sehestedin, jonka mukaan rotu on myös saanut nimensä, ansiosta. Toisen maailmansodan jälkeen broholminkoirat kuolivat lähes sukupuuttoon mutta 1970-luvun puolivälissä Tanskassa aloitettiin rodun elvyttäminen Tanskan Kennelklubin tuella. Myöhemmin rodusta kiinnostuneet perustivat yhdistyksen nimeltä Selskabet til rekonstruktion af Broholmerracen. Nykyisin tanskalaisen yhdistyksen nimi on Broholmerselskabet ja Suomessa toimii Broholmer Finland ry. Ensimmäinen broholmerpentue syntyi Tanskassa elvytyksen jälkeen vuonna 1976. Suomessa broholmereita on tällä hetkellä n. 100 koiraa.

Kissa5.jpg (94573 bytes)

Broholmer hyväksytty FCI:ssä vuonna 2000 ja Suomen Kennelliitossa 2003. Rotu kuuluu ryhmään 2, (pinserit,snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat). Rotu on mastiffityyppinen, suurikokoinen ja vahvarakenteinen. Broholmer on hyväntuulinen, valpas ja oppivainen, rauhallinen ja valloittava koirarotu joka on helppo kouluttaa. Broholmer on uskollinen laumanvartija jonka kanssa voi harrastaa melkein mitä vain ja osallistua mihin vain.  Rodulle tyypillistä on rehellisyys ja suuri itseluottamus joka herättää tiettyä kunnioitusta. Uroksen säkäkorkeus on n. 75cm, nartun n. 70 cm ja uroksen paino n. 50-70kg ja nartun 40-60kg. Väreinä ovat sallittuja keltainen mustalla maskilla, kullanpunainen ja musta. Valkoiset merkit rinnassa, käpälissä ja hännänpäässä ovat sallittuja.

Kissa5.jpg (94573 bytes)

Oma kiinnostukseni rotuun syttyi lähes parikymmentä vuotta sitten kun päätin että haluan koiran, joka on koirankokoinen, lyhytkarvainen mutta ei tylppänokkainen tuhisija. Löysin broholmerit ja liityin tanskalaisen yhdistyksen jäseneksi. Tuolloin koiria ei vielä myyty ulkomaille ja pentukin oli mahdollista ostaa vasta kun oli ollut vähintään 5 vuotta yhdistyksen jäsenenä. Nykyisin kasvatuksessa ja koirien myynnissä on Tanskassakin vielä rajoituksia. Oma elämäntilanteeni ei antanut myöden aktiivisesti hankkia broholmeria Tanskasta. Toukokuussa 2005 luokseni muutti Suomen ensimmäisestä pentueesta syntynyt sijoitusnarttu Good Mind´s Agatha Christie eli Asta. Viiden dobermannin ja yhden portugalinvesikoiran jälkeen olen löytänyt broholmerista itselleni ”elämäni koiran”.
Suomen Kennelliiton kasvattajan peruskurssin olen käynyt lokakuussa vuonna 2005, kasvattajan jatkokurssin tammikuussa 2009 ja jalostusneuvojan peruskurssin huhtikuussa 2009.  KHARN-KA kennelnimen FCI on myöntänyt minulle 5.5.2006.
Ensimmäistä Kharn-Ka broholmerpentuetta joudutaan vielä odottamaan.


http://www.broholmer.fi/index.php/kasvattajat/jaana


Broholmerit kuuluvat rotuna Suomen Seurakoirayhdistyksen alaisuuteen Lisää tietoa rodusta löydät Broholmer Finland ry:n sivuilta http://www.broholmer.fi/. Yhdistys järjestää säännöllisesti tapahtumia ja bro-tapaamisia, joihin rodusta kiinnostuneetkin ovat tervetulleita tutustumaan rotuun. Lisätietoja tapaamisista voi kysyä yhdistykseltä tai minulta.

GM Agatha Christie "Asta" & "Bumla", Karen Blixen "Liten" © Katri Tammela